Hoe hou je een ademautomaat in goede conditie?

  • Doe van tijd tot tijd een “veldtest” (probeer in te ademen bij dichte fles) om problemen vroegtijdig vast te stellen en controleer of de tweede trap nog steeds gemakkelijk aan de slang draait.
  • Druk de waterloosknop in wanneer je de kraan van de duikfles open draait en laat hem dan langzaam weer los. Dit reduceert de klap waarmee het ventiel op de zitting komt en je beperkt daardoor slijtage (je kunt ook de inflatorknop van je jacket indrukken).
  •  “Dagelijks” onderhoud: Spoelen met kraanwater. Geen siliconenspray, zeep o.i.d. gebruiken. Het enige moment dat een automaat met schoonmaakproducten in aanraking dient te komen is tijdens het jaarlijks onderhoud.
  • Voorkom dat water in de eerste trap komt. Droog de stofkap alvorens deze te plaatsen. Gebruik de stofkap tijdens transport, maar verwijder deze wanneer de automaat voor korte tijd wordt opgeslagen (dit om eventueel vocht in de eerste trap te laten drogen) Plaats de stofkap wel weer bij langdurige opslag om te voorkomen dat er stof en/of vochtige lucht in de automaat komt.
  • Druk tijdens het spoelen niet op de waterloosknop om te voorkomen dat er water op verkeerde plaatsen komt.
  • Laat je automaat jaarlijks servicen bij een erkend bedrijf. Een automaat die dagelijks wordt gebruikt moet iedere 200 duiken een servicebeurt krijgen.
  • Maak met name een kunststof tweede trap niet vaker open dan nodig is. Een beschadigde schroefdraad betekent het einde van je tweede trap.
  • Probeer nooit zelf een automaat te repareren of te servicen, zonder te beschikken over het juiste gereedschap, de juiste onderdelen en de juiste opleiding.